Verrucamottagning
På Älvsjö Hudmottagning hittar du Verrucamottagningen, en mottagning för behandling av vårtor. Hit kommer du efter en bedömning av hudläkare. På Verrucamottagningen behandlar vi alla typer av vårtor och erbjuder laserbehandling med N:d YaG-lasern, en kärllaser, för effektivt borttagning av vårtorna.
Vår undersköterska och laserterapeut Alex berättar
om Verrucamottagning i videon nedan!
Om vårtor
Vårtor orsakas av en virusinfektion, HPV Humant papillomvirus. Du kan ha viruset utan att veta om det, då det inte alltid ger symptom. Viruset läker oftast av sig själv genom att kroppen bildar antikroppar. När och hur lång tid detta tar varierar mycket.Läs mer om HPV-virus här.
På Älvsjö hudmottagning kan vi inte behandla HPV-viruset men däremot kan vi behandla själva vårtorna viruset orsakat. Vårtorna i sig är inte farliga, men kan däremot göra ont och kännas mindre kosmetiskt smickrande. Här kan du läsa mer om olika sorters vårtor.
Laserbehandling med ND:YaGlaser
På Älvsjö hudmottagning erbjuder vi behandling mot vårtor med ND:YaG laser som avger ljusenergi med våglängden 1064 nM och innebär att vi inte skadar huden på ytan utan att ljusstrålen går ända ner till själva roten till vårtan. En 1064 nm våglängd Nd: YAG-laser sänder ett ljus in i huden som dras till blodkärlet och det bildar en värmeutveckling som kör att kärlväggarna drar ihop sig vilket i sin tur gör att blodförsörjningen till vårtan stannar av.
Genom behandling med ND:YaG laser kan vi på så vis behandla viruset lokalt och slutligen eliminera själva vårtan. Oftast räcker ett behandlingstillfälle men detta kan behöva upprepas för att helt få bort vårtan. Laserbehandlingen är både snabb och effektiv.
Den behandlade hudytan får endast en rodnad som är övergående och efter ca 4 – 5 veckor brukar vårtan lossna av sig själv. Laserbehandlingen är både snabb och effektiv. Smärtan är subjektiv och möjlighet till bedövningssalva finns.
Att tänka på efter laserbehandling
Efter behandlingen blir det inte sår direkt och du kan leva som vanligt. Du ska inte skydda vårtan med plåster. Inom ett par dagar efter behandlingen kan det uppstå sår och ibland en blåsa i det behandlade området. Du ska inte sticka hål på blåsan på grund av infektionsrisk. Viktigt att tvätta såret med tvål och vatten varje dag.
Återbesök
Efter din behandling kallas du in till oss för ett återbesök, cirka tre dagar efter behandlingstillfället, för att vi ska kunna bedöma hur såret läker. När såret efter behandlingen har läkt kan du själv behandla med vårtmedel om du ser tecken på att vårtan kommer tillbaka.
Komplikationer som kan uppstå efter behandlingen
Lång läketid av såren kan uppstå, mellan fyra till sex veckor. Det finns även risk för infektion varpå det är av vikt att kommer på ditt återbesök efter tre dagar för kontroll.
Råd för egenvård
-
Försök undvika direktkontakt med vårtor, inklusive dina egna.
-
Tvätta händerna med tvål om du vidrört en vårta.
-
Försök att inte riva på dina vårtor.
-
Om du använder fil på dina vårtor ska du inte använda samma fil till den friska huden.
-
Fotvårtor ska vara torra och fötterna ska vara rena.
-
Byt strumpor och skor varje dag.
-
Använd tofflor i omklädningsrum och poolområden, gå inte barfota.