top of page

UVB- Ljusbehandling

UVB
UVB ljusbox.

Vad är UVB-ljus för något?
UV, det vill säga ultraviolett strålning, delas in tre
olikagrupper baserat på dess våglängd.

UVA
Långvågig UV-strålning (315-400 nanometer)
Ljus som kan passera igenom ett vanligt fönsterglas.

UVB
Kortvågig UV-strålning  (280-315 nanometer)
Ljus som ej går igenom fönsterglaset.

UVC
Ännu kortare UV-strålning (100-280 nanometer)
Ljus som filtreras bort i atmosfären och inte når jordytan.

 

Varför UVB-ljus?

När vi är i solen är det UVB-ljus som orsakar brunpigmentering och rodnad på huden. Men hur kommer det sig att det används som behandling?

Jo. UVB-ljuset har en läkande effekt vid psoriasis, eksem och andra hudsjukdomar. Ljuset normaliserar och förhindrar hastig celldelning där huden är sjuk och har även en direkt effekt på kroppens immunförsvar.

 


Ljusbehandling är en medicinsk behandling som ordineras av läkare. En behandlingskur är oftast på 20-30 tillfällen vilket kan låta mycket i tid. Men själva behandlingstiden är väldigt snabb, mindre än en minut per gång.

 

Läkaren gör en bedömning utifrån ditt hudtillstånd var i  behandlingsstegen du ska börja. Sedan ökas ljusdosen successivt. Det är viktigt att man gör behandlingen regelbundet, 2-3 gånger per vecka för bra effekt. Det kan låta märkligt att komma in på en behandling på endast 30 sekunder ,men det ger också en förståelse för hur pass stark och effektiv UVB-ljuset är.


Beroende på var på kroppen du har eksem finns det två olika ljusboxar.  En för hela kroppen och en annan där vi behandlar händer och fötter. Sedan är det skyddsglasögon på och ljusboxen startar. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


För att UVB ska få en bra effekt är det viktigt med god egenvård. Därför är det viktigt att smörja med mjukgörande kräm innan för att göra huden mer mottaglig för ljusbehandlingen. En god regel är att smörja med kortison kvällstid och mjukgörande dagtid.

Hur går en UVB-ljusbehandling till?

Egenvård

bottom of page