top of page

Epikutantest

Hur fungerar epikutantest?

Allergic Reaction

Vid ett epikutantest, eller lapptest som det också kan kallas, bokas du in på en tid för sättning av tre plåsterremsor på ryggen. Remsorna innehåller olika ämnen som exempelvis nickel, krom, kobolt,  gummi, konserveringsmedel och parfymämnen som kan ge kontaktallergi.

Dessa remsor fästes oftast på en fredag och ska sitta kvar på huden i 48 timmar innan du får ta av dem på söndag kväll. Därefter har du ett inbokat besök på både måndag och torsdag för avläsning.  Under hela testperioden får du inte tvätta testområdet och du
ska också undvika att svettas.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
På dina avläsningsbesök inspekterar vi huden där remsorna har suttit.  Har din hud reagerat på ett eller flera ämnen visar det rodnad, vätskande blåsor eller svullnad vid ämnet.  har du reagerat på ämnet får du såväl muntlig och skriftlig information om de ämnen du inte tål så du fortsättningsvis kan undvika dem.

Innan besöker får testområdet inte behandlats med kortisonsalva eller takrolimus-eller  pimekrolimussalva som exempelvis protopic. Du får heller inte utsätta hudområdet för  exponering av UV-ljus och testområdet måste vara utan eksem.


 

Hur vet du om huden reagerat?

I videon nedan ser du hur ett besök där vi utför epikutantest går till.

bottom of page