top of page

KONDRODERMATIT

VAD ÄR KONDRODERMATIT?

Kondrodermatit, (även kallad för Chondrodermatitis nodularis helicis, förkortad CNH) är en smärtsam men överlag godartad förändring som visar sig som ig som en liten, hård och ibland fjällande knöl på ytterörat.

Smärtan blir särskilt påtaglig vid tryck, till exempel när man ligger på den drabbade sidan eller bär åtsittande mössor eller hörlurar i öronen.

Kondrodermatit  är generellt sett en ofarlig tillstånd, men det kan ibland vara svårt att skilja det från mer allvarliga hudtillstånd som basaliom och skivepitelcancer. I vissa fall kan det vara nödvändigt att avlägsna den drabbade förändringen för att kunna utesluta att den är malign.

 

Å andra sidan kan det också finnas situationer där avlägsnande krävs på grund av smärta och svårigheter att läka, även om förändringen i sig själv är godartad. En noggrann medicinsk utvärdering och eventuellt en biopsi kan vara nödvändiga för att säkerställa en korrekt diagnos och lämplig behandlingsplan.

Kontrodermatit

HUR BEHANDLAS KONDRODERMATIT?

För behandling av kondrodermatit är det första steget att avlasta örat från tryck. Undvik att sova på den drabbade sidan och vid behov anpassa kuddar för att minska trycket mot området. Dessutom är det viktigt att skydda örat från både kyla och sol, för att undvika ytterligare irritation. För dig som lider av dålig nattsömn på grund av kondrodermatit så rekommenderar vi en piercingkudde som minskar tryck och friktion på öronen, vilket lindrar öronsmärta och inflammation. 

Tips! Sök på Piercingkudde så hittar du ett flertal alternativ som kan hjälper dig att avlasta örat från tryck.

Kontrodermatit, kudde för avlastning
bottom of page