top of page
3.png

Hidradenitis Suppurativa (HS)

Hidradenitis Suppurativa, Hidra, HS. På Älvsjö hudmottagning har vi lång erfarenhet av behandling av psoriasis och är också de enda som erbjuder UVB-ljusbehandling som har en väldigt god effekt för hudsjukdomen. Hur behandlar man psoriasis

Vårt team på Älvsjö hudmottagning önskar dig hjärtligt välkommen till oss!

Vi ser fram emot att hjälpa dig!

7.png
Jag har redan en remiss

Är du under pågående behandling för psoriasis sedan innan? Kanske har du fått behandling genom Psoriasisföreningen? 
 

Vårt team på Älvsjö hudmottagning önskar dig hjärtligt välkommen för fortsatt behandling hos oss. Kontakta oss så hjälper vi dig! Ingen ny remiss behövs.

För att nå oss gör du det enklast genom 1177/Vårdguiden.

Jag har en remiss 

Du vet väl om att du kan boka in dina tider och hantera dina ärenden enkelt via 1177/Vårdguiden. 

Kontakt via telefon och mail
Telefon: 08-449 69 19 

Mail: hud@alvsjohudmottagning.se

Jag har ingen remiss

Jag har ingen remiss

Vill du behandla din HS hos oss? Då behöver du få en remiss som skickas till oss från din vårdcentral eller vårdapp. När vi sedan fått remissen skickas en kallelse ut till dig. 
 

Såhär går du tillväga för att komma till oss:

Steg 1: Besök din närmsta vårdcentral/vårdapp.
Steg 2: Be din vårdcentral skicka remiss till oss.
Steg 3: Kallelse från oss skickas till dig.

kvinna Typing

Älvsjö Hudmottagning
Nationellt center för HS

På Älvsjö Hudmottagning finns ett nationellt center för patienter med HS-diagnos. Hos oss arbetar läkare, sjuksköterskor och undersköterskor i ett nära team tillsammans med patienten.

Alla perspektiv runt patienten tas om hand på ett och samma ställe. Syftet med HS-center är att förbättra livskvaliteten och minska det sociala stigmat för patienten genom att korta ner väntetiderna samt erbjuda rätt behandling och rätt stöd. Patienten ska vara i centrum och bli sedd som person.

Engagemanget ska vara långsiktigt i och med att sjukdomen är kronisk.

Verksamhetschefen för Älvsjö Hudmottagning är Dr Hassan Killasli som är specialiserad i HS samt forskar kring problematiken runt HS som diagnos. Kompetensen är därmed nära och tillgänglig och erbjuder en variation av behandlingar, innefattande alltifrån medicinering, laser samt operation, vilket ökar chansen för att finna en fungerande symptomlindring för den enskilde patienten.

Vi önskar även lyfta värdet av dietära och andralivsstilsfaktorer samt psykologiskt stöd för patienterna.

1024-1213.png

Såhär hittar du till oss

Vi erbjuder generösa öppettider, såväl kvällar och lördagar utöver dagtid för att du som patient ska ha goda förutsättningar.

Öppettider på mottagningen 
Måndag - onsdag 08.00-16.15

Torsdag 08.00-16.15 Kvällsöppet vid behov
Fredag 08.00-13.00 

Lördag 08.00-13.00 


Adress
Solberga Hagväg 1
125 44 Älvsjö

Vad är psoriasis

Hidradenitis Suppurativa (HS), även kallat acne inversa, är en kronisk inflammatorisk hudsjukdom som yttrar sig i hudveck så som axiller, ljumskar och genitalt med smärtsamma återkommande abscesser och inflammerade bölder med efterföljande hypertrofisk ärrbildning. Patienterna har även fistelgångar mellan lesionerna som kan tömma sig på vätska. 


Upp till fyra procent av befolkningen har HS och övervägande del av dem är kvinnor. Orsaken till sjukdomsutvecklingen är ännu inte kartlagt, men man misstänker att det rör sig om genetisk och hormonell faktor i kombination med bakterieflora och externa faktorer såsom rökning, stress, kost och övervikt. Viktökning ökar risken för uppblossning av inflammation och insulinresistens, vilket motiverar till en sund viktuppgång med stöd i kost, motion och miljö för att förebygga försämring i HS. 

Patienter mer HS har en ökad insulinresistens och ökad risk för att utveckla Diabetes mellitus. HS är ett smärtsamt tillstånd som inverkar på livskvalitet och begränsar fysiskt aktivitet. Patienter med HS även har en ökad risk för depression, ångest och utmattning jämfört med andra patientgrupper.

6.png

Vanliga symptom vid HS

Vanliga symptom på psoriasis inkluderar runda, röda utslag med tydliga gränser som täcks av gråaktiga eller silveraktiga fjäll. Huden kliar ofta och flagnar. Om det yttersta hudlagret klias bort kan det leda till små blödningar.

Det finns olika former av hudförändringar vid psoriasis och utslagen ser olika ut beroende på var på kroppen de sitter. Vanliga platser för utslag inkluderar armbågar, knän, hårbotten, nedre delen av ryggen, under brösten, armhålorna, ljumskarna samt hand- eller fotryggen. Det är ovanligt med psoriasis i ansiktet och på ögonlocken, men det förekommer.

Olika typer av psoriasis

Alla som har HS får inte svårare symptom med tiden, men hos visa personer kan symptomen återkomma och förvärras om man inte får behandling. HS delas upp: 1  lindring, 2 måttlig, och 3 räknas som svår sjukdom.
Varje drabbat område delas sedan upp i olika stadier, enligt Hurley-skala.


En eller fåtal isolerade bölder utan fistlar eller ärrbildning. Smärtsamma knölar och varbildning i armhålor, ljumskar, under brösten, vid skinkorna eller på lårens insidor. Dessa ömmande knölar brukar börja som hårda, ärtstora knutor. De är oftast röda och kan misstas för akne, inåtväxande hårstrån eller könssjukdom, såsom herpes.
(Bild A)


Återkommande bölder på flera områden med ärrbildning och fistelgångar. Ärr kan bildas vid HS efter långvariga eller återkommande bölder på samma plats. (Bild B)


Vitt spridda bölder (kan vara stora som golfbollar) sammanbundna med fistelgångar. Kan leda till svåra ärr och avge en illaluktande var-och blodtillblandad vätska. (Bild C)

Hurley skala I (Mild)

En eller fåtal isolerade bölder utan fistlar eller ärrbildning. Smärtsamma knölar och varbildning i armhålor, ljumskar, under brösten, vid skinkorna eller på lårens insidor. Dessa ömmande knölar brukar börja som hårda, ärtstora knutor. De är oftast röda och kan misstas för akne, inåtväxande hårstrån eller könssjukdom, såsom herpes.(Bild A) Länk till bildkälla: 

Hidradenitis suppurativa, HS, mäts enligt Hurleyskala där 1 står för lindrig, 2 för måttli

Hurley skala II (Måttlig)

Återkommande bölder på flera områden med ärrbildning och fistelgångar. Ärr kan bildas vid HS efter långvariga eller återkommande bölder på samma plats.
(Bild B) 
Länk till bildkälla: 

Hidradenitis suppurativa, HS, mäts enligt Hurleyskala där 1 står för lindrig, 2 för måttli

Hurley skala III (Svår)

Vitt spridda bölder (kan vara stora som golfbollar) sammanbundna med fistelgångar. Kan leda till svåra ärr och avge en illaluktande var-och blodtillblandad vätska. (Bild C) Länk till bildkälla: 

Hidradenitis suppurativa, HS, mäts enligt Hurleyskala där 1 står för lindrig, 2 för måttli

Vi kan HS - på riktigt

I och med att Älvsjo hudmottagning är ett
nationellt centrum för HS är kunskap- och kompetensnivån för diagnosen väletablerad hos alla oss som jobbar här.

Älvsjö hudmottagning, en del av vår forskningsgrupp

Vi forskar inom HS

I och med att Älvsjo hudmottagning är ett
nationellt centrum för HS är kunskap- och kompetensnivån för diagnosen väletablerad hos alla oss som jobbar här.

"Jag har psoriasis, vad händer nu?"

Att få beskedet att ha en kronisk hudsjukdom kan kännas tufft och det är naturligt att det skapar en hel del känslor och reaktioner.

 

Det du bör ha med dig är att du inte är ensam och att det finns ett flertal behandlingsmetoder med god effekt för att lindra dina besvär. Hos oss på Älvsjö hudmottagning arbetar erfaren sjukvårdspersonal som ger dig god information och skapar en behandlingsplan för just din typ av psoriasis. 

7.png

Var på kroppen kan psoriasis uppstå?

Psoriasis kan drabba de allra flesta delar av kroppen

Psoriasis kan drabba de allra flesta delar av kroppen med allt ifrån hårbotten, naglar och hudveck. Sjukdomen kan se lite olika ut beroende på lokalisation.


Psoriasis i hårbotten
Psoriasis i hårbotten kan variera från lätt till svår fjällbildning och orsaka klåda. Fläckarna förekommer ofta nära hårfästet vid öronen, pannan eller bakhuvudet och kan sträcka sig ner en bit under hårfästet.

 

Psoriasis i underlivet/hudveck
Invers psoriasis, en speciell variant, uppstår i fuktiga och varma hudområden såsom armhålor, under brösten, ljumskar och underlivet. Det kännetecknas av röd och blank hud utan fjäll. Det kan lätt förväxlas med svampinfektion eftersom det inte finns några tydliga fjäll.

Nagelpsoriasis
Det är vanligt att se förändringar på naglarna vid psoriasis, särskilt i samband med psoriasisartrit. Dessa förändringar kan inkludera små gropar, lossnad nagelkant, eller tjockare, missfärgad och ojämn nagelplatta. 

Psoriasis i hörselgången
Psoriasisutslag i hörselgången är vanligtvis i den yttre delen och resulterar i röd, fjällande hud med klåda. Liknande förändringar kan uppstå vid mjälleksem, men med mjälleksem följer ofta feta hudavlagringar.

Psoriasis på händer och fötter
Psoriasis på händer och fötter kan variera i utseende och symtom. Det kan innefatta hudutslag, hudsprickor, kraftigt förtjockad hud och fjällning. 

Behandlingsmetoder

Våra behandlingsmetoder

På Älvsjö hudmottagning kan vi behandla din psoriasis med hjälp av bland annat läkemedel
och UVB-ljusbehandling.  Du får också god information om hur du kan ta hand om din hud hemma för att lindra och förebygga dina besvär.

Behandlingsmetoder
7.png

"Vad kan jag göra själv?"

Att leva med psoriasis kan både vara tidskrävande och påfrestande. Men det finns saker du kan göra för att hjälpa till att dina symptom inte förvärras.

En viktig faktor är att hålla huden mjuk och smidig genom att regelbundet smörja in dig med mjukgörande salva eller kräm. Har du psoriasis i hårbotten kan du också använda salva för avfjällning. Försök att hitta en rutin som passar dig och som du håller kontinuerlig.
 

Vid ditt besök hos oss får du god information om egenvård. Tveka inte att fråga oss om du har frågor.

bottom of page